Novembar

08.04.2019

Vremenska lenta

Petaci su pravili vremensku kapsulu - učenici su napisali poruke koje smo zajedno sa njihovom slikom stavili u konzervu i zakopali u dvorištu škole. Oni su odlučili da kapsulu otkopaju u osmom razredu kako bi se podsetili šta su to sebi poručili kad su bili mlađi. :-D

Ko još ne voli da priča o hrani? Naročito kad stomak zakrči pred ručak! Na času nemačkog jezika pravili smo naš „Meni iz snova“, pričali o omiljenim jelima i naučili da je Bohnensuppe pasulj. Napišite nam šta najviše volite da jedete, ali, molimo Vas, na nemačkom.

Čitalići

Ove godine, odlučili smo da se pridružimo “Čitalićima” i da kod naših đaka gajimo naviku da proširuju svoje vidike, nauče da sarađuju i da razumeju sebe, druge i druge kulture, a za takve ciljeve bolji medij od knjiga ne postoji. 🤗

Simboli Francuske

Na francuskom klubu učenici su učili o simbolima Francuske. Pored bageta, parfema i kroasana simbol Francuske je i petao koji je to postao zbog istozvučnosti latinskih reči gallus (petao) i Gallus (Gal).

Matematička društvena igra

Matematika nije učenje formula napamet, nego rešavanje stvarnih problema. Igrajte se sa decom i istovremeno vežbajte jednačine. KRETANJE PIJUNA SE ODVIJA PO SLEDEĆIM PRAVILIMA: - Ako je vrednost izraza pozitivna, igrač se kreće ka cilju. - Ako je vrednost izraza negativna, igrač se kreće unazad, ka startu. - Igrač se pomera za onoliko polja koliko je apsolutna vrednost izraza. - Ako je vrednost izraza nula, igrač se ne pomera. Pobeđuje igrač koji prvi stigne na cilj. Takmičari se menjaju.

Učenici V razreda vežbali su sviranje poznate "Uspavanke" Johanesa Bramsa na muzičkim cevima. Svaka cev daje jedan ton, crvena je najduža i svira DO, narandžasta je nešto kraća i svira RE, žuta je još kraća i svira MI.... Što je cev duža to je ton dublji. Sve cevi zajedno sviraju C-dur lestvicu.

20. novembra, povodom obeležavanja Svetskog dana deteta naši učenici su učestvovali u Dečjoj sednici u Narodnoj skupštini zajedno sa poslanicima, članovima Odbora za prava deteta. Imali su priliku da aktivno učestvuju u pripremi nove strategije zaštite dece od nasilja, da daju svoje viđenje problema vršnjačkog nasilja i predloge kako ga sprečiti.

Promocija sporta

U zdravom telu zdrav duh, i to ne samo u školi, nego bilo gde. Obišli smo penjački klub Adrenalin i streličarkski klub VELOS.

Čitalački maraton

Naša škola je zahvaljujući nastavnici srpskog jezika, Branki Karagić i izdavačkoj kući Klett kao organizatoru, uzela učešće u projektu “Čitalački maraton”. U toku prvog dela projekta raspisan je konkurs za do sada neobjavljen roman za mlade od 11 do 14 godina. Učesnici su mogli da budu svi, bez obzira na godine :) Naša nastavnica je sa još oko 140 nastavnika Srbije izabrana u žiri čiji je zadatak bio da pročitaju 8 rukopisa i po svom izboru, pod šifrom, glasaju za najbolje. Pobednički roman “Ja, Aleksija” autorke Branke Trifunović bio je favorit i našeg predstavnika u žiriju.

Likovna kolonija

Naši učenici Gea Boškan (III razred) i Andrej Injac (IV razred) su učestvovali na XX Dečijoj likovnoj koloniji ŠOSO "Milan Petrović" u Novom Sadu, 16. novembra. Svojim likovnim stvaralaštvom oni su obogatili kolekciju kolonije.

Poseta gradonačelnika

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno sa direktorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Sinišom Jokićem, 28.11. obišao našu školu kao primer dobre prakse u obnovi fasada u Podgrađu.

Potrebno vam je više informacija?

Zakažite posetu Ocekujemo vas